Beneficjenci zadania: |
Grupą docelową zadania są uczniowie szkół i klas kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z całej Polski. Są to osoby w wieku 16-20 lat zamieszkujące obszary wiejskie i miejskie w 16 województwach w całej Polsce, uczęszczający do szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Uczniowie będący na tym kierunku uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania. |
Warsztaty dedykowane były do grup składających się do 15 osób w wieku 16-20 lat. Głównym prowadzącym e-warsztaty był znany i ceniony Szef Kuchni Łukasz Konik. Prowadzący znajdujący się w studio kulinarnym łączył się z dana szkołą poprzez szybkie łącze internetowe. Szkoły biorące udział w warsztatach otrzymały produkty spożywcze lub zwrot kosztów za nie. Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie własnej interpretacji dwóch potraw (przystawka oraz danie główne) gdzie głównym składnikiem było mięso wieprzowe. Działania zostały zrealizowane zgodnie z przyjętym harmonogramem. Aktywności prowadzone w social mediach (FB, Instagram) cieszyły się dużą popularnością. Strona internetowa https://sztuka-miesa.com.pl/ była uaktualniana o bieżące informacje z realizacji projektu. Wszystkie narzędzia rozumiane jako kanały przekazu i sposoby komunikacji były dopasowane do grup docelowych, tzn. postawiono na Internet, social media. W Centrum Handlowym Reduta, Al. Jerozolimskie 148, odbył się finał gdzie rywalizowały 3 ekipy, które zdobyły największą ilość polubień i udostępnień. Jury w którego składzie zasiadali znani kucharze zdecydowało o kolejności miejsc które przedstawiały się następująco:
I miejsce Zespół Szkół nr 7 w Tychach
II miejsce Zespół Szkół Nr 6 w Ełku
III miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Finaliści otrzymali nagrody w postaci voucherów na zakup sprzętu kuchennego dla szkół. Za I miejsce- wartość 6 000,00 zł, II miejsce wartość 4 500,00 zł, III miejsce- wartość 2 500,00 zł.