ZZR Ojczyzna

SZLAKIEM BOJOWYM Z GULASZEM WIEPRZOWYM

Budżet zadania – 577 290,00 zł
Zadanie finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Wydarzenia realizowane były przy okazji obchodów 100 lat odzyskania niepodległości podczas rekonstrukcji które przez wieloletnią cykliczność zapewniły profesjonalną organizację, wysoką frekwencję oraz Patronat Honorowy Prezydenta RP, Ministerstwa Obrony Narodowej oraz najwyższych władz wojewódzkich.
Podczas trzech wydarzeń rekonstrukcyjnych bitew zorganizowano specjalną strefę kulinarną gdzie edukowano uczestników o walorach mięsa wieprzowego jednocześnie serwując dania z jego wykorzystaniem. Punktem centralnym wydarzenia był duży namiot gdzie bez względu na warunki pogodowe można było porozmawiać z dietetykiem o zastosowaniu mięsa wieprzowego oraz spróbować dań kuchni polowej oraz z grilla. Całość była utrzymana w wojskowym charakterze tj. obsługa namiotu, kucharze i cały personel strefy objętej zadaniem byli ubrani w mundury wojskowe nawiązujące do wydarzeń. Dodatkowo dystrybułowanoulotki informacyjne o wyjątkowych właściwościach mięsa wieprzowego a dla osób wypełniających ankiety przewidziano pamiątkowy niezbędnik żołnierski tj. składana łyżka wraz z widelcem. Dodatkowo wydano okolicznościowej książki zawierającej przepisy z mięsem wieprzowym prezentujące potrawy począwszy od roku 1918 do współczesności okraszone zdjęciami ze zbiorów archiwalnych.

SZLAKIEM BOJOWYM Z GULASZEM WIEPRZOWYM
Przewiń do góry